Alle artikelen

Herschreven Stufkens overtuigt

Hein Stufkens is een bekende naam voor Nederlandse droomstudenten. Al weer enige tijd geleden publiceerde hij een boekje over dromen dat door velen gewaardeerd werd. Wat lang niet iedereen weet is dat hij jaren later het manuscript grondig herschreef en onder een andere naam bij een andere uitgeverij publiceerde. Karel Klumpers vergelijkt de twee versies en komt tot een duidelijke voorkeur.

In 2009 verscheen bij uitgeverij Ten Have het boekje 'Spiritualiteit werkt in dromen, een reisgids voor je leven' van de filosoof Hein Stufkens. Ik was er al eens eerder aan begonnen, maar had het halverwege teleurgesteld weggelegd. De publicatie bleek onderdeel te zijn van de reeks 'Spiritualiteit werkt' - boekjes die uitgeverij Ten Have in die tijd uitgaf, met de bedoeling om 'adviezen en tips te geven hoe je spiritueel met het dagelijks leven om kunt gaan.' Het werkje prijkte op diverse toptien lijstjes van droomliefhebbers en de titel suggereerde een van mijn interessegebieden te behandelen: dromen & spiritualiteit.

Helaas kon mij niet bekoren. 'Spiritualiteit werkt in dromen' herkauwt info die je in talloze boeken over dromen tegen komt, zonder er iets nieuws aan toe te voegen. Over spiritualiteit wil de tekst ook niet echt op dreef komen. Zo wordt bijvoorbeeld een heel hoofdstuk gewijd aan de archetypen van Jung, zonder dat duidelijk wordt gemaakt wat er spiritueel is aan deze persoonlijkheidstypologie. De schrijfstijl is evenmin meeslepend te noemen, eerder slaapverwekkend (voor dromers wellicht een pre, maar voor een droomstudent geen pretje).

Ik trok voor mezelf de conclusie dat Stufkens er zich te makkelijk vanaf had gemaakt en dat het boek op de stapel 'Niets nieuws onder de zon' kon. Waarschijnlijk zou ik er verder geen woord meer aan vuil hebben gemaakt, ware het niet dat in 2017 weer een publicatie van Stufkens over dromen verscheen. Onder de titel 'Dat heb je gedroomd, reisgids voor dromenland' presenteert Stufkens een verbeterde versie van zijn tekst uit 2009. Het zou netjes zijn geweest als de BRES-uitgeverij vermeld had dat het een herziene uitgave betrof. Maar het goede nieuws is dat deze gerijpte Stufkens veel interessanter is voor de liefhebber.

Nu vinden we wel explicaties over wat dromenland en spiritualiteit met elkaar gemeen hebben. Meeslepend is ook deze nieuwe tekst nog niet echt, maar wel boeiender.

Leuk gedicht achterin:

Een dans voor twee

Mijn ziel is als een oceaan
zo oud, zo diep, zo oeverloos,
Haar stroom gehoorzaamt aan de maan.

Mijn ik ziet zich als kapitein
die soeverein de richting koos
naar waar hij dacht te moeten zijn.

Maar in de nacht roert zich de zee.
Ze laat geen spaander van mij heel
en sleurt mij naar haar diepten mee.

En ’s morgens bij een kopje thee
zie ik de vork en de steel:
het leven is een dans voor twee.


Lezing Neuro cognitief onderzoek naar dromen door Martin Dresler
14feb

Lezing Neuro cognitief onderzoek naar dromen door Martin Dresler

Martin Dresler is universitair hoofddocent in neuro cognitieve wetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en geeft leiding aan...

Samenvatting 'Dream Tending' van Dr. Stephen Aizenstat
23feb

Samenvatting 'Dream Tending' van Dr. Stephen Aizenstat

Dream Tending In januari van dit jaar (2021) werd, online, een seminar van een aantal dagen aangeboden door het JUNG PLATFORM SUMMIT,...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen