Machiel Klerk: Je dromen om raad vragen
Onlangs was het voor droomliefhebbers mogelijk via Zoom een zogenaamde ‘Summit’ (een topconferentie zou je kunnen zeggen) in Utah via Zoom bij te wonen. Een Amerikaans Jung Platform presenteerde vier dagen lang 12 lezingen en interviews van internationale topdeskundigen op droomgebied. Karel Klumpers heeft de event enthousiast gevolgd en doet verslag van de presentatie die hem het meest raakte, die van Machiel Klerk. [1]
Machiel, oprichter van het Jung Platform, begint met een droom die hij in 2009 kreeg. Ik vlieg boven het Meer van Zurich en zie Carl Jung op een platform bezig met een boek. Een stem geeft me de opdracht dit tafereeltje zo precies mogelijk na te tekenen. De spreker heeft deze droom opgevat als een suggestie om een podium op te richten voor Jung en de Jungiaanse psychologie. Hij nodigt vrienden uit om hem te komen helpen en gaat lezingen organiseren, waar honderden mensen op af komen. Het idee ontstaat om de lezingen online aan te bieden, wat vanaf 2011 gebeurt.
Toen Machiel uit zijn droom ontwaakte leek het eerst een doodgewone droom. Dat is vaak zo met dromen. Het is dus goed om dromen op te schrijven en niet te makkelijk te denken dat het een onbelangrijke droom was of dat je de droom wel zult onthouden. Want deze droom bleek een Grote Droom, waar veel uit voort is gekomen. Hij raadt ons aan dromen te eren, door ze in een droomdagboek op te schrijven. Dan zal je gaan zien dat dromen gidsende aspecten bevatten. ‘Ze verschaffen diagnoses en geven aanwijzingen over wat de ziel wil.’
Machiel was 10 jaar toen zijn vader overleed. Zijn omgeving had weinig aandacht voor zijn gebroken hart. Als adolescent was hij afgesneden van de spirituele dimensie, maar ‘struikelde toevallig over het werk van Jung.’ Het raakte hem diep. Hij begon synchroniciteit te ervaren, kreeg begrip hoe schaduwen en projecties werken en maakte kennis met droomwerk. ‘Ik ben Jung dankbaar dat hij de deur naar de droomwereld voor mij heeft geopend.’ Dit hielp om zijn gebroken hart te helen.
Hij werkt nu al meer dan 35 jaar met dromen in de traditie van Jung. Daarnaast put hij uit allerlei bronnen. Hij reist veel, zowel over de aarde als in de droomwereld. (De spreker noemt dit niet binnen-buitenwereld, maar deze wereld-andere wereld.) ‘Alle droomtradities hebben het doel mensen te helpen om zich opnieuw te verbinden met hun Zelf.’ De spreker leerde dat je, voor het slapen gaan, de droom een vraag kunt stellen en dat je dan soms antwoord krijgt. Het werkt vooral als je vragen stelt die belangrijk zijn voor je levensreis. Ook exploreerde hij het terrein van lucide dromen en de Tibetaanse manier om met dromen te werken. Hij reisde terug naar zijn geboorteland (Zuid-Afrika) en ontmoette daar sjamanen, die hem weer andere kanten van dromen en droomwerk lieten zien.
Hoe stel je de droom een vraag?
Machiel heeft een manuscript geschreven (Asking your Dreams for Guidance) waarvoor hij nog een uitgever zoekt. Toen hij ermee bezig was, heeft hij voor zijn lezers aan de droom gevraagd: ‘Hoe kunnen we jou het beste een vraag stellen?’ Hij ontving daarop de volgende droom: In een bedrijf is een nieuwe manager aangesteld. Het is een geweldige manager, een wijze, competente vrouw. Ze wil je graag helpen bij je taak. Je kunt het ook zonder haar uitzoeken, dan kost het je misschien 2 of 3 jaar, maar dat is ook goed. Klerk: ergens in het universum is er dus een manager, die je om hulp kunt vragen bij je taak. Het staat jou vrij om dat wel of niet te doen.
Vragen kunnen zijn: welk voedsel is goed voor mij? Hoe kan ik liefdevoller met mezelf omgaan? Is er een ding wat ik kan doen om meer van mezelf te houden? Hoe kan ik mijn werk beter uitvoeren? Hoe vind ik een partner? Hoe ga ik om met dit conflict? Hoe ga ik om met mijn (on)gezondheid? Het is van alle tijden om vragen te stellen aan de natuur (bomen, water.) (Ik kijk vaak naar een Boeddha die in onze gang staat. Altijd is zijn gezicht weer anders. Projectie? So what? 😊 K)
Machiel stelt een vijf stappen methode voor om de droom een vraag te stellen:
De kwaliteit van je vraag bepaalt de kwaliteit van antwoorden. Veel mensen stellen de verkeerde vragen. Behalve vragen kan je ook een verzoek doen.
Stap 1: Wat zal ik vragen?
Stap 2: Hoe zal ik mijn vraag formuleren? (Voorbeeld: Hoe kan ik dit oplossen? is beter dan: Waarom overkomt mij dit altijd?)
Stap 3: Intentie zetten of verwachting scheppen, bijvoorbeeld met een ritueel of een voorwerp
Stap 4: De droom ’s morgens noteren. Dit is een geheugensteuntje en ook een teken van respect tegenover de droom.
Stap 5: Hoe omgaan met het antwoord?
Soms krijgen we spontaan helpende dromen. Wetenschappers, kunstenaars en zakenmensen weten dat heel goed. Maar je hoeft niet te wachten tot een antwoord spontaan komt. Je mag erom vragen.
Het onderwerp van de vorige topconferentie was: ‘wordt wie je echt bent.’ Dromen vinden het fijn als je uitdrukking geeft aan wat in je leeft. Geef je creatieve energie aan de wereld! Als mensen lichamelijk of geestelijke klachten krijgen, kan je dit vaak zien als onuitgedrukte energie.
De spreker gaf een keer een workshop in Nederland en kreeg de vraag van een meisje met angstklachten of zijn methode ook bij haar zou kunnen werken. ‘Natuurlijk’ zei Machiel. Die avond vroeg ze aan haar droom wat de oorzaak van haar angsten is. Ze kreeg de volgende droom: Ik sta aan het strand en ik zie een prachtige, moedige vrouw met allerlei tattoos, die naar de zee wijst. Ik kijk ook naar de zee en zie niet alleen de zee, maar ook allerlei lijntjes van de stroming. Ik ga zwemmen en besef dat, zolang ik met de stroom meezwem, het makkelijk zal zijn. Zo gauw ik tegen de stroom in ga zwemmen zal ik bang worden. Wakker geworden begreep ze de boodschap: als ik met de stroom van het leven meega, zal ik gedragen worden. Als ik uit de flow, van mijn pad af ga, zal ik angstig worden. Machiel concludeert: angst was voor haar een teken dat ze terug moest naar haar eigen reis. Ze moest zichzelf niet met medicijnen gaan bedwelmen, maar beter naar haar angsten luisteren; haar systeem probeerde haar terug in haar eigen spoor te krijgen. Een maand later ontving Machiel een mail van het meisje, waarin ze hem vertelde dat haar angsten sterk verminderd waren. Ze luisterde nu beter naar haar lichaam.
OEFENING:
Stel je droom de ‘vraag van de dag.’ Zeg vanavond tegen je droom: ‘Hé droom, ik wil je wat vragen. Ik zit ergens mee.’ Deel met het mysterie wat er in je hart leeft. Doe er eventueel ook iets ritueels mee. Schrijf het bijvoorbeeld op een briefje, dat je onder je kussen legt. Of zing er een liedje over. Neem het niet te serieus, doe het speels. Kijk welke droom je krijgt. Schrijf ‘m op en werk ermee. Deel ‘m eventueel met iemand. Als je de sleutel van de droom niet vindt, heb dan geduld. Soms begrijp je het pas later. Of wil je het nog een keer aan de droom vragen. Als je wel een droom krijgt, maar ‘m niet begrijpt? Dan kan je een detail voorleggen aan de droom. ‘Hé droom, ik zag een besneeuwde boom. Wat betekent dat?’ Ga dus een gesprek aan met de droom. Soms hoor je het antwoord op de vraag die in je hart leeft opeens door een synchroniciteit of als je de droom deelt met iemand anders.
Wie meer over wil weten over het thema van deze lezing: er staat op het platform ook een cursus. Machiel wenst ons veel ‘guiding dreams.’
Machiel Klerk (Jungiaans psychotherapeut in New West, gespecialiseerd in droomwerk, o.a. opgeleid door Robert Bosnak) spreekt ons op ingetogen wijze toe vanuit een kamer met een kale muur, waardoor de Mezoesa op de deurpost nog meer opvalt. Machiel is ongeschoren en heeft pikzwarte lokken. Hij vertelt ons op bescheiden wijze over zijn grote droom om Jung en zijn werk bekendheid te geven. Machiel is gecertificeerd psychotherapeut en oprichter van de Jungvereniging in Utah. Hij heeft een eigen manier van werken met dromen ontwikkeld: Droomdialoog.
De Jung Platform Summit 2021 werd medio januari gehouden. Het thema was: ‘Dromen en je persoonlijke reis.’
Karel Klumpers (72 jaar) is een bevlogen dromer en droomonderzoeker. Hij zit in het bestuur van de VSD.
Reacties
Log in om de reacties te lezen en te plaatsen